Meritve vlage

Izvajamo meritve vlage gradbenih materialov, toplotne izolacije, meritve zračne vlage in temperature s pomočjo elektro-uporovnih merilnikov vlage.

Delovanje elektro-uporovnega merilnika temelji na prevodnosti materialov. Material, ki je vlažen ima večjo električno prevodnost, posledično pa manjšo električno upornost.

Izvajamo tudi monitoring bivalnih razmer. Merilnik opravlja meritev vlage in temperature vsako minuto in jo beleži v svoj pomnilnik. Rezultat meritev je grafični prikaz vrednosti. Na ta način iz dobljenih podatkov razberemo uporabo prostorov (kuhanje, pranje perila, zračenje, …), kar pripomore k izdelavi mnenja oz. priporočila za sanacijo oz. odpravo težav povezanih z vlago.

Karbidna metoda merjenja vlage je najzanesljivejša metoda merjenja saj temelji na osnovi reakcije karbida z vlago. Pri tej metodi merjenja je pomembna dosledna izvedba in vzorčenje. Iz estriha vzamemo vzorec, ga stehtamo in v ustrezni količini stresemo v posodo. Vanjo ustavimo karbidno ampulo in posodo tesno zapremo. Posoda ima merilec tlaka, ki meri povišanje tlaka zaradi reakcije karbida z vlago. Odčitan tlak nam direktno pove količino vlage v vzorcu, v odstotkih.